Etiketler

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) yayınlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’nı çıkardıklarını, buna göre yıllık elektrik üretim potansiyelinin 380 milyar kWh (kilovatsaat) olduğunu bildirdi. Güler, buna karşılık güneş enerjisinden elektrik üretim maliyeti 20 cent gibi yüksek bir rakam olduğu için tüm potansiyelin değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Güler, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında çalışmaları tamamlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’nı tanıttı. Yatırımcının hangi alanda güneş enerjisi yatırımı yapabileceğine ilişkin verileri ortaya koyduklarını kaydeden Güler, atlasın, yerleşim bölgeleri, orman ve tarım arazileri, sulak alanlar, 3 dereceden büyük eğimli yerler, özel ve çevre koruma alanları, karayolları, demiryolları, limanlar çıkarılarak hazırlandığını ifade etti.

Güneş radyasyonu yıllık metrekare başına 1650 kWh’den fazla olan yerlerin en iyi alanlar olarak alındığını belirten Güler, 4 bin 600 kilometrekare kullanılabilir alan belirlediklerini vurguladı. Tesis alanı olarak kullanılabilir alan oranını yüzde 25, güneş enerjisinden elektrik enerjisi dönüşüm verimini de yüzde 20 olarak aldıklarını ifade eden Güler, teknik potansiyeli yıllık 380 milyar kWh olarak belirlediklerini açıkladı.

Güneş enerjisinde 380 milyar kWh’lik potansiyel olmasına karşın, maliyetler yüksek olduğu için hepsinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını da açıklayan Güler, “Giderek maliyeti düşen bir yapı var. Şu anda 20 cent’in (kWh başına) üzerinde. Almanya, İspanya bu enerjiyi yoğun olarak kullanıyor. Bizde daha fazla potansiyel var. Yenilenebilir Enerjisi Yasası ile bu yatırımlara 10 yıl alım garantisi verdik. Güneş pil ve santrallerinin Türkiye’de yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.

http://besenerji.com/turkiye-gunes-enerjisi-potansiyeli-atlasi-gepa-yayinlandi/

ADANA ÇANAKKALE ISPARTA MUŞ
ADIYAMAN ÇANKIRI İSTANBUL NEVŞEHİR
AFYON ÇORUM İZMİR NİĞDE
AĞRI DENİZLİ KAHRAMANMARAŞ ORDU
AKDENİZ DİYARBAKIR KARABÜK OSMANİYE
AKSARAY DOĞU ANADOLU KARADENİZ RİZE
AMASYA DÜZCE KARAMAN SAKARYA
ANKARA EDİRNE KARS SAMSUN
ANTALYA EGE KASTAMONU ŞANLIURFA
ARDAHAN ELAZIĞ KAYSERİ SİİRT
ARTVİN ERZİNCAN KİLİS SİNOP
AYDIN ERZURUM KIRIKKALE ŞIRNAK
BALIKESİR ESKİŞEHİR KIRKLARELİ SİVAS
BARTIN GAZİANTEP KIRŞEHİR TEKİRDAĞ
BATMAN GİRESUN KOCAELİ TOKAT
BAYBURT GÜMÜŞHANE KONYA TRABZON
BİLECİK GÜNEYDOĞU KÜTAHYA TUNCELİ
BİNGÖL HAKKARİ MALATYA TÜRKİYE
BİTLİS HATAY MANİSA UŞAK
BOLU İÇ ANADOLU MARDİN VAN
BURDUR İÇEL MARMARA YALOVA
BURSA IĞDIR MUĞLA YOZGAT



ZONGULDAK

http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA-duyuru_01.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder