Güler, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında çalışmaları tamamlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’nı tanıttı. Yatırımcının hangi alanda güneş enerjisi yatırımı yapabileceğine ilişkin verileri ortaya koyduklarını kaydeden Güler, atlasın, yerleşim bölgeleri, orman ve tarım arazileri, sulak alanlar, 3 dereceden büyük eğimli yerler, özel ve çevre koruma alanları, karayolları, demiryolları, limanlar çıkarılarak hazırlandığını ifade etti.
Güneş radyasyonu yıllık metrekare başına 1650 kWh’den fazla olan yerlerin en iyi alanlar olarak alındığını belirten Güler, 4 bin 600 kilometrekare kullanılabilir alan belirlediklerini vurguladı. Tesis alanı olarak kullanılabilir alan oranını yüzde 25, güneş enerjisinden elektrik enerjisi dönüşüm verimini de yüzde 20 olarak aldıklarını ifade eden Güler, teknik potansiyeli yıllık 380 milyar kWh olarak belirlediklerini açıkladı.
Güneş enerjisinde 380 milyar kWh’lik potansiyel olmasına karşın, maliyetler yüksek olduğu için hepsinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını da açıklayan Güler, “Giderek maliyeti düşen bir yapı var. Şu anda 20 cent’in (kWh başına) üzerinde. Almanya, İspanya bu enerjiyi yoğun olarak kullanıyor. Bizde daha fazla potansiyel var. Yenilenebilir Enerjisi Yasası ile bu yatırımlara 10 yıl alım garantisi verdik. Güneş pil ve santrallerinin Türkiye’de yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.
http://besenerji.com/turkiye-gunes-enerjisi-potansiyeli-atlasi-gepa-yayinlandi/http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA-duyuru_01.html