3 Eylül 2011 Cumartesi
Uçan Rüzgâr Türbini
10 Ağustos 2011 Çarşamba
Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) yayınlandı
Güler, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında çalışmaları tamamlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’nı tanıttı. Yatırımcının hangi alanda güneş enerjisi yatırımı yapabileceğine ilişkin verileri ortaya koyduklarını kaydeden Güler, atlasın, yerleşim bölgeleri, orman ve tarım arazileri, sulak alanlar, 3 dereceden büyük eğimli yerler, özel ve çevre koruma alanları, karayolları, demiryolları, limanlar çıkarılarak hazırlandığını ifade etti.
Güneş radyasyonu yıllık metrekare başına 1650 kWh’den fazla olan yerlerin en iyi alanlar olarak alındığını belirten Güler, 4 bin 600 kilometrekare kullanılabilir alan belirlediklerini vurguladı. Tesis alanı olarak kullanılabilir alan oranını yüzde 25, güneş enerjisinden elektrik enerjisi dönüşüm verimini de yüzde 20 olarak aldıklarını ifade eden Güler, teknik potansiyeli yıllık 380 milyar kWh olarak belirlediklerini açıkladı.
Güneş enerjisinde 380 milyar kWh’lik potansiyel olmasına karşın, maliyetler yüksek olduğu için hepsinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını da açıklayan Güler, “Giderek maliyeti düşen bir yapı var. Şu anda 20 cent’in (kWh başına) üzerinde. Almanya, İspanya bu enerjiyi yoğun olarak kullanıyor. Bizde daha fazla potansiyel var. Yenilenebilir Enerjisi Yasası ile bu yatırımlara 10 yıl alım garantisi verdik. Güneş pil ve santrallerinin Türkiye’de yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.
http://besenerji.com/turkiye-gunes-enerjisi-potansiyeli-atlasi-gepa-yayinlandi/http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA-duyuru_01.html
4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul Sonuç Raporu
Konusunda Türkiye’nin ilk ve tek ihtisas fuarı olan 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, 102’si yerli 61’i yabancı olmak üzere 163 katılımcının iştirak ettiği ve toplam 22.213 ziyaretçinin takip ettiği profesyonellerin buluştuğu bir arena oldu.
Türkiye; hızla artan nüfusu, avantajlı coğrafyası, avantajlı coğrafyanın ihracata katkıları ile dünya çapındaki gelişimini sürdürüyor. Ülkemizde harekete geçen en önemli sektörlerden biri de hiç kuşkusuz, güneş enerjisi sektörü. Son yıllarda güneş enerjisi sektöründe yaşanan gelişmeler, yenilikler ve sektörün örnek dayanışması, güneş enerjisi sektörünü olumlu yönde etkileyen diğer faktörler oldu. Üreticiler, tüketiciler, satın almacılar, uygulamacılar, yurtiçi ve yurt dışı temsilcileri… Kısacası sektörün tüm mensupları, 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda yeniden bir araya geldi.
Fuarla ilgili çalışma raporu ve istatistik sonuçlarını bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla,
İhlas Fuarcılık
GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ HAKKINDA ÖZET
Güneş Enerjisi Fuarı, gelecek senelerde en hızlı gelişen sektörlerinden biri olacağının sinyallerini veriyor. Enerji, çevre ve tasarruf kavramlarının önemini kamuoyuna duyuran fuarımız, sektör temsilcilerinin güneş enerjisini kullanarak yüksek teknolojiler geliştirdikleri ve bu teknolojilerini sergiledikleri bir platform konumuna geldi.
Pek çok Avrupa ülkesinin kalkınmasına zemin oluşturan güneş enerjisi sektörü, ülkemizde de gelişimini her geçen gün sürdürmektedir.
Sektörün yükselen başarı grafiği, başarılarını kamuoyuna duyurma isteği, uluslararası arenalarda söz sahibi olma arzusu, sektörden gelen beklentiler ve İhlas Fuarcılık'ın bu beklentilere cevap verebilecek niteliklere sahip olması dolayısıyla Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, sektör tarafından büyük bir mutlulukla sahiplenilmiş ve yaşanan global ekonomik krize rağmen, fuar büyük bir başarı ile sonuçlanmıştır.
Güneş Enerjisi sektörü; fuarda kazanılan başarının ardından 12 - 14 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek 5. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın beklentisine girmiş ve gerek şirketimiz gerekse de katılımcılarımız daha büyük hedefler için çalışmalarına başlamışlardır.
İSTANBUL FUAR MERKEZİ
4. yılında da 9. ve 10. salonlarıyla 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na ev sahipliği yapan İstanbul Fuar Merkezi, İstanbul Atatürk Havalimanı bölgesinde bulunmaktadır. İstanbul Fuar Merkezi, gerek altyapısı ve ulaşımı gerekse teknik özellikleriyle Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nı düzenlemek için en uygun mekan idi. Toplam 12 bin metrekarelik fuar alanı, fuayesi ve teknik imkanları fuarın başarı ile gerçekleştirilmesinde büyük katkı sağladı.
Fuar alanının yabancı ziyaretçi açısından hava limanına yakın olması, Metro durağına yakınlığı ve hem E-5 hem de TEM bağlantılarının kesiştiği bir noktada olması fuar alanına ulaşımda sıkıntı çekilmesini engelledi.
İhlas Fuarcılık’ın ulaşım problemi yaşanmasına engel olmak için Metro’dan ring olarak çalışan servis otobüsleri, fuar ziyaretçilerine avantaj sağladı.
4. GÜNEŞ ENERJİSİ ve TEKNOLOJİLERİ FUARI’NIN GENEL TANITIMI
FUAR ADRES BANKASI:
4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yoğun bir çalışma dönemine giren ekibimiz; aynı zamanda sektörel dergi yayıncısı olmamız nedeniyle bilgiye ulaşmakta zorlanmadı. İhlas Dergi Grubu tarafından iki ayda bir yayınlanan Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Dergisi, fuarın Ana Basın Sponsoru oldu ve hazırlık aşamasından itibaren fuarla ilgili her türlü gelişmeyi okuyucularına duyurdu. İhlas Dergi Grubu’nun yayını olan Yapı Malzeme Dergisi, fuarın diğer sponsorları arasındaydı.
Bugüne kadar çıkardığı dergileriyle tüm sektörü kucaklayan yayıncılık anlayışımız fuarımızda bizim en büyük destekçimiz oldu. Gerek dergimiz müşterileri gerekse okuyucuları fuarımızı öncelikli ziyaret eden kitle oldular.
2008, 2009 ve 2010 senelerinde başarı ile gerçekleştirilen ve bu başarısını özellikle 2011 senesinde Müşteri Anketlerindeki %98’lik memnuniyet oranı ile kanıtlayan, 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın ziyaretçi datası da, 2012 senesinin ziyaretçi temelini oluşturdu.
FUARIN DUYURULMASI:
4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım çalışmalarından bazıları aşağıda belirtildiği gibidir: Yukarıda bahsedildiği gibi fuarın Ana Basın Sponsoru Güneş Enerjisi Dergisi olmakla beraber, Yapı Malzeme Dergisi de fuara destek veren yayınlar arasında yer aldılar. Dolayısıyla bu dergiler aracılığı ile tüm Türkiye’deki sektör mensuplarına ulaşıldı.
Enerjinin boşa harcanmadığı 4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, büyük kurumlar tarafından destek gördü. T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, UFTP (Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu), GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstricileri Derneği), CleanGlobe, TemizDünya, Yeşil Ekonomi, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü, Unido - İchet, ÇEVKOR (Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı), KOSGEB, TÜFOD, ALOSBİ (Aliağa Organize Sanayi Bölgesi), MPM (Milli Prodüktivite Merkezi), Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, AKÜDER (Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği) ve bu birlik ve derneklerin yanı sıra bütün organize sanayi bölgeleri fuarın tanıtımında büyük rol oynadılar.
Sanayinin merkezi konumundaki site ve Organize Sanayi Bölgeleri’ne afiş asıldı ve pano, pankart uygulamaları ile çok çeşitli tanıtım faaliyetleri yürütüldü.
Dünyanın en önemli güneş enerjisi ve teknolojileri fuarlarını ziyaret ederek ziyaretçi pazarlaması yapıldı ve yabancı ziyaretçiye yönelik kampanyalar düzenlendi.
Fuar kapsamında çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı üniversiteler ile irtibat kuruldu ve davetiye dağıtımı yapıldı.
Fuar davetiyesi olarak toplam 300.000 Adet davetiye dağıtılmıştır. Bunun 250.000’i İhlas Fuarcılık faaliyetleri ile ve kalanı katılımcıların müşteri davetleri şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Yüz yüze pazarlama faaliyetleri yürütüldü ve katılımcılara davetiye gönderimi yapıldı.
Ve tüm bunların haricinde MEDYA ÇALIŞMASI ile ulusal ve yerel tüm TV, Radyo, Gazete ve dergilerde fuar öncesi, fuar açılışı ve sonrası olmak üzere haberlerimiz ve reklamlarımız başarılı bir şekilde yer aldı.
Bu amaçla;
Tv Kanalları:
Tgrt Haber, Ntv, Haberturk, Cnn Türk, Cnbc-e, Bloomberg Tv Gazeteler: Hürriyet Gazetesi, Haberturk Gazetesi, Sabah Gazetesi, Türkiye Gazetesi, Fotospor, Yeniçağ Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi, Milli Gazete, Dünya Gazetesi, Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Zaman Gazetesi
Radyolar :
Tgrt Fm, Cnn Türk, Ntv, Habertürk, Radyo K, Radyo Klas, Radyo İlaç (Şahin), Radyo Viva, Show Radyo, Marmara Fm, Karma Türk, Lokum Fm, Lokum Türk, Trt Fm, Medya Fm
Haber Ajansları:
İha, Doğan Haber Ajansı
Dergiler ve web portalları :
Ajans Organize, Yeni Organize Dergisi, Atölye Reklam, Endüstri Enformasyon Dergisi, Doğa Yayıncılık, Yeni Enerji Dergisi, Fom Ajans, DTK Dergisi, Bzd Yayıncılık Eko IQ Dergisi, Elektrik Haber, Güneş Haber web portalları, Elektrokent Perpa Dergisi, Enerji Burada, Esm Yayıncılık, Enerji Dergisi, Faal Enerji Dergisi, Güneş Enerjisi Dergisi, Hizmetix Dergisi, Lighting Magazine Dergisi, Limitsiz Enerji Yenilenebilir Enerji Platformu, Garaba Medya, Teknik Yayıncılık Grubu, Yeşil Ekonomi Haber Portalları fuarı destekleyen dergiler ve web siteleridir.
Yabancı Dergiler ve Web Portalları:
Era solar, SunMedia Verlags GmbH, PV-tech.org, Photovoltaics İnternational, Asiansolar( Bowhead Media Limited), Qingdao Haichen International Exposition Co., Ltd., Solarpraxis AG / PV Magazine, Sun & Wind Energy, Energetica XXI
GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ SEMPOZYUMLARDA BİR ARAYA GELDİ…
Fuarın ilk günü, Ondüline tarafından düzenlenen sunumda, “Fotovoltaik Panel Teknolojileri Uygulamaları ve Detayları” konusu anlatıldı. Clean Globe tarafından gerçekleştirilen bir sonraki sunumun konusu ise, “Güneş Enerjisi’nde Türkiye’ye Özel Çözümler”di. Gensed, “Güneş Enerjisi Sektörü’nden Son Gelişmeler’i” anlattı. İkinci gün, Spire Corporation Firması, “Genel Anlamda PV Solar ve Spire Firmasının Ürün Önerileri” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Sonrasında Deger Enerji, “Deger Enerji ile Maksimum Işık Tespit Teknolojisi”, Form Temiz Enerji, “ Türkiye’de Endüstriyel Çatı Uygulamaları” konulu sunumlarını yaptılar. Ayrıca, Eurosolar Türkiye tarafından verilen “% 100 Yenilenebilir Enerji Mümkün” konulu sunum oldukça ilgi çekti. Ekoner Enerji’nin “Model Bir Güneş Enerji Santrali Kurulumu” konulu sunumu gerçekleşti. Fuarın üçüncü günü, Gün Işığı Aydınlatma tarafından “Mimaride Doğal Aydınlatma” konulu sunumun ardından SMA Solar Technology Firması, “Fotovoltaik – Temel Bilgiler” konulu sunumu gerçekleştirdi. Gehrlicher Solar AG Firması tarafından “ PV’de Yenilikler – Gehrlicher Ürünleri” konulu sunum ardından Canadian Solar firması tarafından “Canadian Solar Ürünleri – Gelecekte Türkiye’de Düşünülen Potansiyel Projeler” konulu sunum gerçekleştirildi. Mecasolar firması tarafından “Mecasolar Trackers: Yüksek Teknolojili Solar Takip Cihazları” başlıklı semineri verdiler. Fuarın son günü olan dördüncü gününde ise, Hale Grup tarafından “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Verimliliğinin Yükseltilmesi ve Ekonomik Olarak Uygulanabilir Hale Getirilmesi Teknikleri” konulu seminer verildi. Multi Contact Firması, “Multi Contact Firma Tanıtımı ve Solar Ürün Gamı” konulu sunumunun ardından Sunrise Solartech “Solar Panel, Solar Module”, Victron Energy, “Off Grid & Solar”, Envergate Wind Turbines, “Dikey Türbin Uygulamaları” konulu seminerleri verdiler.
KATILIMCI ÜRÜN GRUPLARI
• Solar enerji fotoelektrik mamülleri
• Solar enerji ve yapı entegrasyon ürünleri ve uygulamaları
• Solar enerji ısı koruma materyalleri
• Solar enerji yeni materyal ve teknolojileri
• Solar enerji fotovoltaik ürün ve üretim teçhizatları
• Solar enerji şarj ürünleri ve teçhizatları
• Solar enerji soğutma ve ısıtma teçhizatları
• Solar enerji tamamlayıcı otomatik kontrol cihaz ve enstrümanları
• Solar enerji özel ve levha dolguları
• Solar enerji su ısıtıcı ve ürün teçhizatları
• Solar enerji üreticileri
• Solar enerji montaj atölyesi sahipleri
• Solar enerji sistemleri için imalatçıları
• Solar enerji sistemleri için ithalat yapan temsilciler.
İSTATİSTİK: ZİYARETÇİ ve KATILIMCI
4. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, Solarex İstanbul’un Toplam Ziyaretçi Sayısı: 22.213 Günlere Göre Ziyaretçi Dağılımı
1. gün : 3.886
2. gün : 4.426
3. gün : 6.751
4. gün : 5.257
Toplam: 20.320
Yabancı Ziyaretçi Sayısı: 1.893
Ortadoğu Ülkeleri : 258
Avrupa Ülkeleri : 590
Rusya ve Türk Cum : 387
Afrika Ülkeleri : 151
Diğer : 507
Toplam : 22.213
Fuar Katılımcı Firma Sayısı : 163
Yabancı Katılımcı Sayısı : 61
ZİYARETÇİ PROFİLİ
Dağıtım Ticaret ve Hizmetler
• Toptancılar
• İhracatçılar
• İthalatçılar
• Distribütörlük
• Temsilcilik
• Satınalma Yetkilileri
• Ambalaj
• Geri Dönüşüm
İmalat
• Elektrik Mühendisleri
• Makine Mühendisleri
• Maden Mühendisleri
• Montaj atölyesi sahipleri
• Yöneticiler
• Satınalma Yetkilileri
• Güneş Enerji Üreticileri
• Teknisyenler
Bakım ve Onarım
• Endüstri Mühendisleri
• Kimya Mühendisleri
• Makine Mühendisleri
• Maden Mühendisleri
• Elektrik Mühendisleri
• Kamu sektörü ve Belediyeler
• Yöneticiler
• Yetkili Servis Görevlileri
• Mühendisler
• Müteahhitler ve Kooperatifler
• Turizm İşletmeleri ve oteller
• Teknisyenler
• Satın alma yetkilileri
Fuar Katılımcı Listesi:
1. Acar Solarbasis
2. Ae2 Project Team
3. Agora Turizm ve Ltd. Şti.
4. Ajans Organize – Yeni Organize Dergisi
5. Akua Dış Tic.
6. Aküder
7. Alenes Enerji Sistemleri
8. Alkor Alüminyum
9. Alosbi ( Aliağa Org. San. Bölgesi)
10. Anka Solar
11. Asian Solar
12. Asunim Solar
13. Atölye Reklam – Endüstri Enformasyon Dergisi
14. Avrasya Asansör
15. Avusturya Büyükelçiliği
16. Beijing Hope Solar Power
17. Beijing Tiger Exhibition Co. Ltd.
18. Best Elektrik - Solarland
19. Binzhou Zhong Jie Solar Co. Ltd.
20. Bisam Cephe Sistemleri
21. Blue Group Gmbh
22. Bomex Solar New Energy
23. Bosch Solar Energy Ag
24. Böhm Solar
25. Canadian Solar
26. Centrotherm Clean Solutions Gmbh
27. Centrotherm Photovoltaik Ag
28. Ch Solar Gmbh
29. China Sunenergy
30. Clean Globe
31. Clean World Enerji
32. Çavaşsan
33. Çevkor Vakfı - Ekoloji Dergiler
34. Degerenergie Gmbh
35. Denba Grup
36. Doğa Sektörel Yayın Grubu
37. Dokuz Eylül Üniversitesi / Solaris Takımı
38. Donauer Solartechnik Vertriebs Gmbh
39. Dtk Dergisi
40. Ecosun – Sunplast
41. Eko Iq
42. Ekosolar Ltd. Şti.
43. Ekoner
44. Elektrik Haber – Güneş Haber
45. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel M.
46. Elektrokent Perpa Dergisi
47. Elletronica Santerno
48. Energia Magazine (El Media)
49. Energy Technology Center (ENTECE)
50. Enerji Burada
51. Enerji Dergisi – Esm Yayıncılık
52. Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü
53. Eoplly New Energy Technology
54. Euro Solar
55. Eurosolar Türkiye
56. Faal Enerji Dergisi
57. Fairwell
58. Form Temiz Enerji
59. Fronius Solar Electronics
60. Garaba Medya
61. Gehrlicher Solar Ag
62. Gensed
63. Geposb
64. Gira Solar Turkey
65. Green Energy Expo Korea
66. Green Peace
67. Greensolar Equipment Manufacturing
68. Greensols Energy
69. Gsr Enerji
70. Güneş Enerjisi Dergisi
71. Günışığı Aydınlatma
72. Hacettepe Üniversitesi - Yetam
73. Haining City Baoguang Heat Collection Tubes
74. Haining Saikang Solar Water Heater
75. Hale Grup
76. Henan Huamei New Materials Technology
77. Hizmark
78. Hizmetix Dergisi
79. Hk Huizhan
80. ICAT
81. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi
82. İncekaralar
83. İpekler Elektrik
84. İran ve Ortadoğu Ticareti Geliştirme Derneği
85. İstanbul Enerji
86. J. V. G. Thoma Gmbh
87. Jci Avrasya
88. Jinan Bestrade Int.
89. Jordanian Renewable Energy Society
90. Juli New Energy
91. Kolan Hastanesi
92. Kosgeb
93. Kosi Solar – Euroturk Solar
94. Kuzeymak Mak.
95. Lara Cam
96. Lcs Solarstrom (Lict – Con Solar)
97. Ldk Solar Europe Holdings
98. Leaderexpo
99. Lighting Magazine
100. Lightway Green New Energy Company Ltd.
101. Limitsiz Enerji
102. Linetech
103. Mage Solar Gmbh
104. Mavisis Teknoloji
105. Mecasolar
106. Mersin Makine Mühendisleri
107. Metanet
108. Milli Prodüktivite Merkezi
109. Multi Contact
110. Mutlu Akü
111. Neo Enerji
112. Norm Enerji
113. Onduline Avrasya
114. Orköy Genel Müdürlüğü
115. PV Magazine / Solarpraxis
116. PV Teknik
117. PV – Tech.org
118. Qingdao Haichen
119. Rsb Yapı
120. Saitem
121. Sapt Publicaciones Tecnicas, S.L. (Era Solar)
122. Satın Alma Kulübü
123. Saüentek Sakarya Üniversitesi Temiz Enerji Kulübü
124. Schletter Gmbh
125. Schmid
126. Sergün
127. Shandong Linup Photovoltaic Hi- Tech Co., Ltd
128. Shanghai Aiexpo Exhibition Service Co., Ltd.
129. Sma Solar Technology Ag
130. Solar – A Pv Management Magazine
131. Shanghai Chaori Solar Energy Science Co. & Techn.
132. Solarcell Enerji
133. Solarjen Enerji Sist.
134. Solarwatt
135. Solutronic Gmbh
136. Soner Dış Ticaret
137. South – East European Congress & Exhibition On Ee & Renewables 2011
138. Spire Corporation
139. Sun & Wind Energy
140. Sunensys
141. Şekerbank
142. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı – Orman ve Köy İşleri Müdürlüğü
143. T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı
144. Teknik Forkser
145. Teknik Yayıncılık
146. Temiz Dünya
147. Tempress Systems
148. Tesan Elektrik
149. Trakya Cam Sanayi A.Ş.
150. Trustec
151. TSE
152. Tüfod (Tüm Fuar Organizatörleri Derneği)
153. Twi Turkey
154. Uftp
155. Unido Ichet
156. Yangzhou Huayang Technology Development
157. Yapı Malzeme Dergisi
158. Yektem
159. Yeşil Ekonomi Web Portalı
160. Yiğit Akü
161. Zhejiang Shuqin New Energy Tech.
162. Zhejiang Wanbao New Energy Technology
163. Zinox Enerji
Kaynak: http://www.solarexistanbul.com/turkish/sonucraporu.asp
7 Ağustos 2011 Pazar
10 Temmuz 2011 Pazar
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği
|